Blog

Vakantiegevoel

Herken je dit? Je bent heerlijk op vakantie en geniet van de Zuid-Europese zon. Je bent er lekker even tussenuit en wordt helemaal blij van de nieuwe indrukken die je opdoet in het land van jouw bestemming. Je slentert door de straatjes van een historisch stadje. Je slaat een hoek om en, ja hoor, een hele zwerm Nederlanders! Je ergert je direct aan hun “typisch Nederlandse” manier van doen: je vindt ze luidruchtig, ze hebben geen respect voor de plaatselijke gebruiken en doen in jouw ogen net alsof ze de burgemeester van het stadje zijn! Dat heb jij weer! Je neemt je voor om volgend jaar een vakantiebestemming op te zoeken waar je minder Nederlanders tegenkomt. Want dat is wel zo relaxed.

Nu de zomervakantie voorbij is heb ik al diverse keren terugkerende vakantiegangers hun beklag horen doen over het feit dat ze zoveel Nederlanders tegenkwamen op vakantie. En dat ze het “typisch Nederlandse” gedrag van deze landgenoten niet echt kunnen waarderen. Als je eropuit trekt, dan wil je toch juist ondergedompeld worden in de plaatselijke cultuur?

Deze zelfde Nederlanders gaan nu weer massaal aan het werk. Daar komen ze de hele dag door Nederlanders tegen. En dat vinden ze helemaal prima. Alles loopt op rolletjes. Als ze tijdens hun werk ineens moeten samenwerken met een Zuid-Europeaan, dan gebeurt er iets heel opvallends:

Wat in de afgelopen maand nog werd omschreven als: genieten van het leven en lekker relaxed, wordt nu ineens enorm frustrerend. Want als er gewerkt wordt, dan is er even geen tijd voor genieten. En als we om vijf uur naar huis willen, dan zijn we nu even niet relaxed, maar werken we door, zodat we om zes uur aan de aardappels kunnen.

Toch is die Zuid-Europese ober of reisbureaumedewerker nog steeds dezelfde als vorige maand. Wat er veranderd is? De Nederlander! Met onze rechttoe-rechtaan manier van zakendoen kijken wij opeens met heel andere ogen naar de lokale bevolking van onze vakantiebestemming.

Wil je op een fijne manier zakendoen in het buitenland? Houd dan vooral jouw vakantiegevoel nog even vast. Relaties gaan in de meeste ons omringende landen boven de inhoud. En relaties kosten tijd en vragen om een ontspannen, persoonlijke inbreng. Probeer dus te genieten! Is die vakantiemodus toch nog ergens goed voor!

Meer weten over zakendoen met andere culturen? Stuur me dan een mailtje via hilde@universale-training.nl

Laat een reactie achter

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment